Verhuizen naar Engeland: Wat moet je Allemaal Regelen? || The London Tester

Wonen in Londen: Wat moet je Allemaal Weten en Regelen?

Ben jij van plan om binnenkort te gaan wonen in Londen. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dan hopen we dat deze blog je een beetje op weg kan helpen.

Wij verhuisden zelf in 2013 naar Londen en woonden hier tot 2019. In die bijna zes jaar tijd hebben we in vier verschillende huizen gewoond, dus we hebben superveel tips voor je!

Wonen in Londen…

Wat Moet je Allemaal Weten en Regelen?

Verhuizen naar Engeland: Wat moet je Allemaal Regelen? || The London Tester

01 – Wonen in Londen: Visum Nodig?

Voordat het Verenigd Koninkrijk uit de EU trad (“BREXIT“, ofwel: BRitain EXIT), had je met je Nederlandse paspoort geen visum nodig om te gaan wonen in Engeland. Hier is nu wat verandering in gekomen. De Britse regels bepalen namelijk nu of je mag wonen en werken in het Verenigd Koninkrijk.

Omdat wij in 2013 in Londen gingen wonen, hadden wij hier niet mee te maken. We kunnen je niet meer voorlichting hierover geven dan wat we op de website van de rijksoverheid kunnen vinden. Een samenvatting vind je hieronder:

Het Punten-gebaseerd Immigratiesysteem van het Verenigd Koninkrijk

Om te beginnen heeft het Verenigd Koninkrijk een puntensysteem (het “points-based immigration system“). Je moet voldoende punten hebben om in het Verenigd Koninkrijk te kunnen wonen en werken. Zo krijg je bijvoorbeeld punten als je werk hebt met een bepaald (minimum) salaris. Of als je de Engelse taal voldoende beheerst.

Voor de aanvraag van het puntensysteem zal je een vergoeding moeten betalen. Als je voor meer dan 6 maanden naar het Verenigd Koninkrijk komt moet je mogelijk ook een Immigratie Zorgbijdrage betalen (“Immigration Health Surcharge“). Dit geeft je toegang tot de nationale gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk: de National Health Service (NHS). Meer hieronder later in dit artikel.

Als je in aanmerking voor het puntensysteem komt, kun je een aanvraag indienen op GOV.UK. Daarbij zal je onder andere een identiteitscontrole met de smartphone app ‘UK Immigration: ID check’ moeten doen. Wij hebben een soortgelijke app zelf gebruikt toen we onze ‘settled status‘ aanvroegen en die is erg duidelijk, zie hieronder.

LET OP: Je moet de aanvraag hebben gedaan en bevestigd gekregen voor je naar het Verenigd Koninkrijk kunt reizen. Anders riskeer je dat je het land niet inkomt bij de grens.

Verhuizen naar Engeland - Emigreren naar Londen - Wonen in UK Tips

Diverse Visum-Opties

De verwerkingstijd van aanvragen kan variëren afhankelijk van het type visum wat je hebt aangevraagd. Een aantal van de visa-opties zijn:

  • Skilled Worker visum (Kennismigrant)
  • Geschoold Werk: Health en Care visum (Zorgmedewerkersvisum)
  • Global Talent visum
  • Er zijn een reeks van andere visum routes beschikbaar om in het Verenigd Koninkrijk te kunnen werken. Zo zijn er de Start-up en Innovator visa. Er zijn ook visum routes voor andere gespecialiseerde beroepen, inclusief geestelijken, atleten en creatieve beroepen.

Studeren in het Verenigd Koninkrijk? Kijk dan bij:

  • Student Visa (Studenten visum)
  • Graduate Visa (Visum voor afgestudeerden) – beschikbaar vanaf de zomer van 2021 

Je kunt meer lezen over het puntensysteem voor immigratie op de website van de Britse overheid en in deze brochure (allebei in het Nederlands) >>

Verhuizen naar Engeland - Emigreren naar Londen - Wonen in UK Tips
[Credit: UK Government]

Kort Verblijf: Wat Nu?

Als je voor maar een korte tijd in het Verenigd Koninkrijk bent, dan mag je als bezoeker meestal niet werken. Er zijn wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je deelneemt aan een beurs of conferentie. Of als je apparaten moet installeren of voor het onderhoud zorgt.

Lees welk werk en activiteiten je mag doen als bezoeker in het Verenigd Koninkrijk op de website van de Britse overheid (in het Engels) >>

Wonen in Londen - Wat moet je regelen? || The London Tester
Verhuizen naar Engeland: Wat je een beetje kunt verwachten, haha

02 – Uitschrijven / Inschrijven bij Gemeente

Zodra je een huis in Londen huurt, ga je Council Tax (gemeentebelasting) betalen en krijg je een National Insurance Number (meer hierover later). Dit geld als de inschrijving in je gemeente en je hoeft hier dus niet apart nog melding van te maken, zoals dat in Nederland wel moet.

Als je van plan bent langer dan 8 maanden uit Nederland weg te gaan en dus echt te emigreren Engeland, dan ben je WEL verplicht je in Nederland bij je gemeente uit te schrijven bij het Basisregistratie Personen (BRP). Dit doe je maximaal 5 dagen voor vertrek (niet eerder). Ook als je je huis in Nederland aanhoudt, moet je je laten uitschrijven uit de BRP. Zaterdag, zondag en de feestdagen tellen mee in de termijn van 5 dagen.

Check voor het uitschrijven bij de BRP de website van je eigen gemeente en lees er meer over op de website van de rijksoverheid >>

Belangrijk: Zorg dat je je voor je uitschrijving hebt aangemeld bij de DigiD (o.a. voor je gegevens van de Belastingdienst), want zodra je uitgeschreven bent, kunt je dit niet meer doen en dat is echt mega-lastig (we spreken uit ervaring!).

Ook kun je na je uitschrijving NIET je zorgverzekering aanhouden in Nederland en moet je je dus in Groot-Brittannië verzekeren. Meer hierover later in dit artikel.

Ik wil verhuizen naar Londen... Hoe regel ik dat? || The London Tester
[Credit: Canva]

03 – Zoeken van Kamer / Huis in Londen

Wij vinden het niet verstandig een kamer of flat te regelen voordat je die zelf kunt bekijken in Londen, dus kun je voor je eerste week het beste een bed in een hostel of Airbnb of iets dergelijks regelen. Dan heb je even de tijd om te zoeken naar iets fatsoenlijks om te gaan wonen.

Een huis huren in Londen kan best een tijdje duren, dus dan is het fijn dat je in ieder geval een dak boven je hoofd hebt. Want zo leuk is Tower Bridge dan toch ook weer niet dat je eronder wilt gaan slapen. Toch?

Kiezen van de leukste wijk in Londen

Het bepalen van welke wijk je gaat wonen hangt natuurlijk af van waar je gaat stagelopen, studeren of werken in Engeland, maar ook van je interesses, budget en of je iets voor de lange termijn, of tijdelijk wonen Londen zoekt.

We schreven hier alvast een introductie op de meest populaire buurten voor je, zodat een kamer huren in Londen misschien iets makkelijker voor je wordt:

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

Leukste Wijken in Londen

Wil je weten welke leuke wijken in Londen de moeite zijn om te bezoeken? The Londen Tester wijst je graag in de goede richting.

Verhuizen naar Engeland: Wat moet je Allemaal Regelen? || The London Tester
Ons tweede huis in Londen: Eindelijk een plek van onszelf!

Websites voor het zoeken van woonruimte in Londen

Goede sites om een flat te vinden zijn onder andere: SpareRoom, Gumtree, Zoopla en Rightmove. Er is ook een handige Facebookgroep genaamd ‘Huisvesting in Londen‘. Wees er bij Gumtree met name toch op verdacht dat er veel opgelicht wordt, dus betaal NOOIT in cash, doe geen aanbetalingen of ‘holding fees‘ en maak alleen geld over als je de flat ook echt zelf gezien hebt.

In principe zijn huurders in Engeland wel goed beschermd en zou je ook bij betaling in cash of met een mondelinge afspraak nog rechten hebben (natuurlijk niet als je via Gumtree bent opgelicht en ze er al met je geld vandoor zijn naar de Bahamas voor dat je überhaupt het huis binnen geweest bent), maar veel van de huisbazen in Londen voeren in zulk soort gevallen vaak druk op de huurders uit en dat is niet prettig wonen.

Zorg voor een contract zodat beide partijen weten wat er is afgesproken en maak je leven makkelijker. Wij hebben dit zelf meegemaakt in ons eerste huis, waar ik (Nienke) officieel niet op het contract stond en ik na een meningsverschil met de huisbaas gewoon geweigerd werd door hem om daar te blijven wonen. Tja, dan heb je niet zoveel meer te zeggen, al kun je nog zo gelijk hebben…

Wonen in Londen - Wat moet je regelen? || The London Tester
Het kost wat centen en bloed, zweet en tranen… maar dan heb je ook wat!

04 – De Helse Driehoek

Proof of Address

Het aller-aller belangrijkste wat je nodig hebt bij je verhuizing van Nederland naar Londen is een zogenaamde ‘Proof of Address’, dit is in feite een bewijs dat je woont waar je zegt dat je woont. Dit heb je nodig om onder andere een bankrekening, een baan, een telefooncontract, een… nou ja, gewoon de rest van je hele leven in Londen te regelen. Als je een van deze dingen gaat afsluiten, dan mag je Proof of Address niet ouder zijn dan 3 maanden. Soms wordt er gevraagd om één Proof of Address document, maar het kunnen er ook twee zijn.

Als Proof of Address kun je bijvoorbeeld gebruiken: een rekening voor gas/water/licht, een rekening voor de Council Tax, documenten die horen bij het abonnement op een vaste telefoon (niet mobiel) of het internet / TV in je huis, etc. Het gaat er dus om dat je naam en je adres op één van deze documenten bij elkaar staat. Als je dus bij iemand in huis gaat wonen die dit allemaal al geregeld heeft, dan moet je zorgen dat jouw naam ook op minstens twee van deze rekeningen komt te staan.

Proof of Name

Je ‘Proof of Name’ dat altijd ter controle bij je Proof of Address hoort, kan gewoon je paspoort zijn, maar zoals ik net in de complete lijst lees mag het ook je shotgun certificaat zijn, dat je het even weet. Voor de wapenliefhebbers onder ons wellicht een optie, haha.

Waar het Lastig Wordt

Tot zover lijkt het dus redelijk eenvoudig, maar het zouden geen Britten zijn als ze het niet een beetje moeilijker voor je maken en wel hierom:

Als je namelijk een huis wilt huren in Londen heb je dus (1) een baan nodig om het huis te kunnen betalen, maar daarvoor heb je weer (2) een bankrekening nodig om op te worden uitbetaald, maar die krijg je alleen geopend met… jawel: (3) een Proof of Address dat je alleen kunt krijgen als je een huis hebt (begin weer bij start en ontvang GEEN 100 pond, zeg maar)

Dit is dus echt een helse driehoek waar je even moet puzzelen om dit geregeld te krijgen. Dit (+ geen geld hebben) was dan ook de reden dat wij ons eerste huis met andere mensen deelden. Zo kon Nick zijn naam op een van de rekeningen komen te staan en kon hij via zijn werk een ‘Letter of Recommendation‘ regelen waardoor hij uiteindelijk met veel pijn en moeite een bankrekening kreeg (meer over dit vermoeiende proces in punt #5).

Mogelijke Oplossing (+Credit Score)

Wij huren ons huis nu via een zogenaamde Letting Agency (huurbaas), maar een andere constructie zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je huurt van een particuliere huisbaas (private landlord) via een advertentie of een makelaar en met hen afspraken maakt over het bijvoorbeeld betalen van meerdere maanden vooruit als borgsom als je nog geen werkgeversverklaring kan overleggen of nog geen Credit Score* heb opgebouwd, of iets dergelijks. Maar zoals eerder gezegd, als je dit gaat doen zorg dan echt voor een goed contract.

* Je Credit Score is een driecijferig getal dat aangeeft hoe betrouwbaar je bent in het lenen en terugbetalen van geld, dit begin je automatisch op te bouwen zodra je een bankrekening en baan hebt en regelmatig rekeningen gaat betalen.

Er is altijd wel een oplossing te vinden om je Proof of Address te krijgen, maar je moet even diep ademhalen en heel wat geduld hebben soms! Maar, zodra je het eenmaal geregeld hebt en je Proof of Address in de pocket is, dan gaat de wereld zogezegd voor je open. Tenminste, in theorie dan. Het blijft wel Engeland, natuurlijk.

BelangrijkZorg dat op alle documenten je naam en adres OP DEZELFDE MANIER geschreven zijn. Wij woonden bijvoorbeeld op ’00 Straatnaam, Flat 11′, maar toen het als ‘Flat 11, 00 Straatnaam’ geschreven was, gingen ze bij de bank al moeilijk doen. Dat deze tip je maar veel frustratie kan voorkomen!

Wonen in Londen: Wat moet je Allemaal Weten en Regelen?

05 – Openen Bankrekening Engeland

Oké, we gaan hier gewoon vrolijk verder.

Zodra je het Proof of Address hebt, is het als een gek naar een bank rennen. Er zijn veel opties. Wij zitten bij de METRO bank omdat die toen lekker dichtbij ons huis was, maar je kunt ook kiezen uit banken zoals: Barclays, Lloyds Bank, TSB Bank, NatWest, Santander UK, Bank of England, HSBC (een complete lijst van banken vind je hier). Ik heb geen idee wat precies de verschillen zijn. Maar ik ga er vanuit dat het inschrijven bij allemaal even pijnlijk gaat zijn.

Bij je inschrijving gaan ze namelijk een zogenaamde ‘Credit Check‘ doen, maar hoe dit gebeurd verschilt per bank. De check is om te kijken of je financiële geschiedenis hebt in het Verenigd Koninkrijk, wat je waarschijnlijk niet hebt. Hier zijn ze dan vervolgens niet blij mee en dan geven ze je geen ‘current account‘ (eentje met een pas waarmee je ook in de winkel kan betalen), Je krijgt dan een soort ‘basic account‘, waarmee je wel geld kan ontvangen en alleen geld via de ATM (pinautomaat) kan opnemen.

Meestal is het zo dat je een full-time baan of een bepaald minimaal inkomen/maandelijkse storting op je rekening moet hebben om in aanmerking voor een ‘volledige’ bankrekening te komen, wat natuurlijk weer niet gaat werken als je studeert of freelancer bent. Mijn. Hemel.

Zelfs Nick, die full-time werkt, werd niet in eerste instantie goedgekeurd, omdat hij werkte voor een klein architectenbedrijf dat bij de bank niet bekend was. Toen zei het vrouwtje achter de balie doodleuk tegen Nick: ‘Ja, want als je nou bij de McDonald’s gewerkt had, dan was het natuurlijk allemaal makkelijker geweest, want dat bedrijf kennen we wel’. *stel hier het geluid van brekend glas voor* en hier *het geluid van het verscheuren van een diploma waar je 7 jaar hard voor gewerkt hebt*.

Hoe nu verder?

Nou, uiteindelijk kreeg Nick toch door een brief van zijn werkgever + een handje rekeningen van gas en licht een bankrekening geopend. Ik kreeg dit pas EEN JAAR later. Dit omdat ik voor die tijd alleen maar oppaswerk deed en wat kleine klussen voor mijn reisblog. Na een jaar ging ik bij de grote reisorganisatie Expedia freelancen. Daardoor begon in genoeg te verdienen om een bankrekening te kunnen krijgen.

Het hielp bij mij trouwens ook dat ik na een tiende bezoek (waar WEER iets niet goed genoeg voor de bank was, zoals een document dat niet recent genoeg was, of een kopie dat ze zelf van mijn paspoort gemaakt hadden waar een klein stukje van de zijkant af was gevallen en dus eigenlijk opnieuw moest, en weet ik het wat allemaal) keihard ben gaan huilen en het vrouwtje achter de balie daar zo van schrok dat ze alles binnen tien minuten afstempelde en ik EIN-DE-LIJK met een bankrekening naar buiten liep.

Maar dat zou ik even als back-up plan gebruiken.

Er schijnen ook banken te zijn met een soort startersrekeningen waar je alleen een bepaalde deposit (storting) hoeft te doen, maar daar weet ik helaas uit eigen ervaring niets van, dus daar zou ik even research naar doen als ik jou was! Leuker kan ik het nou eenmaal niet voor je maken, en ook niet makkelijker.

Wonen in Londen - Wat moet je regelen? || The London Tester
Een beetje mijn standaard humeur gedurende het eerste jaar in Engeland

06 – Baan Zoeken / Vacatures Engeland & Belasting England

NI-Number

Om te kunnen werken in Londen als Nederlander, heb je om te beginnen een zogenaamd NI-number (National Insurance) nodig. Dit is een soort belasting die afhankelijk is van je hoeveelheid inkomen en geeft je onder andere ook recht op National Health Services, meer daarover in punt #8.

Het NI-nummer kun je pas aanvragen als je al in Engeland bent. Je moet hiervoor bellen. *alle introverte mensen mogen nu even naar een kussen rennen en hierin schreeuwen*

Na het bellen (het valt mee, geloof me) krijg je dan een uitnodiging van Jobcentre Plus om op gesprek te komen en daar moet je vertellen waarom je dit nodig hebt (heel simpel: je gaat in Engeland wonen voor bepaalde/onbepaalde tijd) en hoe je woonsituatie is. Dan is het even wachten en krijg je je NI-number in de post. Dit proces is (zeker in vergelijking met andere dingen die je hier moet regelen) echt vrij eenvoudig. Je NI-number moet je vervolgens aan je werkgever doorgeven, zodat hij je kan betalen.

Werk Vinden in Londen

Ik weet zelf verder niet zo heel veel over het werk vinden in Engeland af, omdat Nick zijn baan als architect al vanuit Nederland regelde (het was de reden dat we naar gingen verhuizen naar Londen) en ik in Londen alleen oppaswerk (dochter van Nick zijn baas) en daarna freelance schrijfwerk / bloggen gedaan heb.

Maar wat ik je kan aanraden is om in Nederland al naar banen in Engeland te zoeken als je van plan bent te emigreren naar Londen. Zo spring je niet helemaal in het diepe als je hier aankomt. Ook is enige vorm van training met een certificaat (BHV/Eerste Hulp, Barista Cursus, cursussen Excel/Word en dat soort dingen) altijd een plus om te hebben. Ik heb niet heel veel succesverhalen gehoord van mensen die met een geprint CV de stad rondgaan op zoek naar werk, dus ik zou eerst echt even research doen.

Als je ergens studeert of op een taalschool in Londen zit, kijk of de school misschien een job board heeft, of dat zij je in de goede richting kunnen sturen.

Als je wilt gaan freelancen, kan ik je aanraden naar veel evenementen te gaan en te netwerken tot je erbij neervalt. Dat is de beste manier om werk als freelance schrijver/ blogger te vinden. Nick heeft binnen zijn beroepsgroep veel aan LinkedIN en krijgt daar veel berichten binnen.

Vacature Websites & Groepen

Hier een aantal handige sites met vacatures in Londen:

Verhuizen naar Engeland: Wat moet je Allemaal Regelen? || The London Tester

07 – Telefoon Aanvragen

Na het aanvragen van een bankrekening en Proof of Address, kan je ook eindelijk een telefoonabonnement afsluiten. Je bent in een van de laatste levels van het computerspel. Op weg naar het verslaan van de eindbaas, zeg maar.

Het krijgen van een telefoonabonnement kan echter alleen na een gunstige Credit Check. Op de een of andere manier is het mij persoonlijk nooit gelukt dit erdoor te krijgen. Al heb ik nooit schuld gehad! Ik heb dus jaren met een prepaid-kaartje lopen klooien (Lebara).

Sinds dit jaar heb ik maar door Nick een tweede abonnement laten afsluiten (Vodafone) en zo werkt het dan eindelijk een beetje. Ik heb bij vrienden die veel reizen ook goede verhalen over Giff Gaff gehoord en verder heb je onder andere nog pre-paid opties bij Three en O2.

Belangrijk: Door Brexit wordt bellen en internetten mogelijk duurder als je je Nederlandse telefoon in het Verenigd Koninkrijk gebruikt. Telecomoperators mogen nu namelijk tarieven voor roaming gaan rekenen. Het regelen van een pre-paid kaartje bij aankomst in het VK is dus aan te raden!

08 – Huisarts, Tandarts en de NHS

Als je al je technische zaken geregeld hebt, is het ook verstandig om zo snel mogelijk je huisarts en tandarts te regelen, want inschrijving duurt hier altijd weken en als je pas gaat inschrijven als je ze nodig hebt, dan ga je spijt krijgen, net als ik! Je moet een papierwinkel invullen, een health-check laten doen en weet ik het wat.

Belangrijk: Medische gegevens uit Nederland blijven beschermd en kunnen ze hier dus NIET gebruiken, dus je moet alles opnieuw laten meten, wegen, aftappen en wat al niet meer.

De GP

Een huisarts (hier GP (general practitioner) genoemd) krijg je in principe alleen op basis van waar je woont (tandarts kan je overal wel bij inschrijven). Dus kijk wat er bij je in de buurt acceptabel uitziet en schrijf je daar in.

Mijn eerste huisarts was een super twijfelachtig kamertje in een woonhuis en ik ben daar een keer gillend weggegaan en nooit meer teruggekomen. Die teen groeit vanzelf wel weer aan, dacht ik toen. Nu zit ik naast een enorme kliniek (zelfs met tropenspreekuur voor je inentingen) die super strak is en ik zowaar de artsen een beetje vertrouw, dus er zit echt wel behoorlijk wat verschil tussen.

Omdat Londen super-mega dichtbevolkt is, heb ik al gemerkt dat het maken van een afspraak toch altijd wel minimaal een week duurt. Met name als je bepaalde medicijnen nodig hebt of je hebt inentingen nodig, GA OP TIJD. (ja mam!)

De NHS

Ander belangrijk ding, hier kennen ze de zogenaamde NHS Engeland (National Health Services), waar je automatisch recht op hebt als je een NI-number hebt. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld als vrouw je pil gratis (ja ja!) en betaal je ook voor andere medicijnen echt best weinig. Ik had op een gegeven moment een MRI-scan nodig voor mijn rug en daarna een aantal fysio-behandelingen en daar betaalde ik welgeteld NUL pond voor. De MRI is al een behandeling van meer dan 800 pond in Engeland als je geen NHS hebt, dus *chaching! bedankt!*

Als je medicijnen moet gaan betalen bij de apotheek vragen ze je ook altijd ‘do you need to pay?‘, wat ik altijd raar vond, want waarom zou ik niet betalen? Maar dat heeft dus met aanvullende kwijtscheldingen te maken als je bijvoorbeeld boven een bepaalde leeftijd bent of weinig verdient, dus kijk ook zeker even of je daar voor in aanmerking komt.

Belangrijk: In Engeland is het blijkbaar niet normaal dat je na het maken van een afspraak er ook vanuit kunt gaan dat iemand ook daadwerkelijk komt opdragen en dus moet je dit vaak bevestigen en krijg je zelfs daarna nog een tiental mailtjes, telefoontjes en sms-jes om je toch NOG maar een keer te laten weten dat je toch echt op die en die tijd en dag een bezoek bij de dokter hebt. En als je dan bij de dokter binnenkomt, vergeet je niet (zoals moi) bij de BALIE TE MELDEN! Oh mijn god. Je kunt hier dus niet gewoon in de wachtkamer zitten wachten op je 16-keer bevestigde afspraak. Want als je je niet gemeld hebt bij de balie, dan gaan ze er vanuit dat je toch niet gekomen bent en kun je lekker lang wachten. Toen ik mijn dokter uiteindelijk na een uur toch nog te zien kreeg en boos zei dat ik toch een afspraak had, dus waarom zou ik niet komen? – lachte hij me in mijn gezicht uit. Dat je het ff weet.

Daarnaast zijn ze hier gek op formulieren en informatiebrochures om zich overal voor in te dekken. Dus leer je NI-number maar vast uit je hoofd en maak een zo compleet mogelijk rapport van al je medicatie die je in Nederland gebruikt. Als je een afspraak bij de dokter hebt, kun je die ook het best allemaal maar meenemen. Dingen hebben toch net even een andere naam hier natuurlijk.

GP vindenwww.nhs.uk/Service-Search/GP/LocationSearch

Tandarts vindenwww.nhs.uk/Service-Search/Dentists/LocationSearch

Ziekenhuis vinden www.nhs.uk/Service-Search/Hospital/LocationSearch

Eerste Hulp (A&E) vinden www.nhs.uk/Service-Search/Accident-and-emergency-services/LocationSearch

Verhuizen naar Engeland: Wat moet je Allemaal Regelen? || The London Tester
Are you ready for this?!

09 – Mensen Ontmoeten

Naast alle zakelijke dingen om te regelen, ga je natuurlijk ook wonen in Londen omdat het LEUK is (hoeveel? waar?).

Als je gaat verhuizen naar Londen kan het maken van vrienden in zo’n grote stad best lastig zijn. Daarom zijn hier een aantal sites voor je waarmee dit hopelijk wat makkelijker voor je gaat:

Verhuizen naar Engeland Checklist

Hier nog even een kort overzicht van wat je allemaal moet regelen als je wilt gaan wonen in Londen en gaat emigreren naar Engeland:

  • Visum
  • Uitschrijving Nederland
  • Zoeken van Kamer / Flat
  • Proof of Address / Proof of Name
  • Bankrekening Engeland
  • Regelen NI-number
  • Baan Zoeken / Vacatures Engeland
  • Belasting England
  • Telefoon Aanvragen
  • Aanmelden Huisarts
  • Regelen Tandarts
  • NHS Inschrijven
  • Mensen Ontmoeten
  • Rustig Blijven

En dat was het ‘even’. Als ik iets vergeten ben, dan hoor ik het wel!

Zoals je ziet valt het niet mee om van Nederland naar Engeland te verhuizen. Maar met een beetje geduld is het echt wel te doen hoor, laat je zeker niet afschrikken en neem alles stap-voor-stap. Wonen in Londen is echt superleuk en dus zeker al het gedoe waard. Al zouden ze het allemaal wel een beetje makkelijker kunnen maken! 

PRAKTISCHE INFORMATIE


Wist je dat we ook een uitgebreid artikel hebben over alle wonen in Londen kosten? Zeker lezen dus!

The London Tester - Trip Planning Londen + Engeland, Wales, Schotland & Kanaaleilanden

Expat Dossier

Heb je plannen te gaan verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk en weet je niet goed waar je moet beginnen? Met onze ervaringen van het meerdere jaren wonen in Londen (en ervoor nog 2 jaar in Sydney) helpen we je graag zo goed mogelijk verder met alle voorbereidingen.

Delen / Bewaren:

14 gedachten over “Wonen in Londen: Wat moet je Allemaal Weten en Regelen?”

  1. Bedankt voor dit handige artikel! 🙂 Wij willen volgend jaar augustus naar Londen verhuizen. Denk je dat dit veel moeilijker wordt ivm de Brexit?
    Groetjes, Eva

    1. Hi Eva, Wat leuk dat je naar Londen gaat verhuizen! Op dit moment is er nog helemaal niets bekend over wat de regels i.v.m. met verhuizing naar Engeland gaan worden door de Brexit, dus helaas is er nog niet zoveel over te zeggen. Op het moment is het in ieder geval nog gewoon volgens de oude regels, dus ik kan het zeker aanraden te doen! Veel succes, als je vragen hebt, dan horen we het graag!

  2. Super handig artikel! Bedankt voor het delen van de kennis!

    Ik ben wel benieuwd naar wat je allemaal in Nederland hebt moeten regelen voor vertrek? Uitschrijven bij de gemeente? Betekent dit dan ook dat bepaalde dingen vervallen..? (Inschrijvingen bij woonbedrijven, verzekeringen, pensioen, zorgverzekering, WW, etc.?)

    Nogmaals bedankt en hopelijk heb je ‘t nog goed naar je zin in London!

    1. Hoi Niek! Leuk om te horen dat je het artikel handig vond, we hebben het zeker nog steeds naar ons zin. Er zijn inderdaad een aantal zaken die je in Nederland moet regelen voor vertrek, ik zal even alles voor je op een rijtje zetten (moet Nick even vragen, die weet hier veel meer over) en dit in een nieuwe blog opschrijven, zodat iedereen er iets aan heeft. Ik ga ermee aan de slag en zal je een mailtje sturen als de post live staat! Groetjes Nienke

      1. Hoi Nienke, Top! bedankt voor je reactie, ik heb ondertussen ontslag genomen bij mijn Nederlandse werkgever (momenteel aan het ‘uitwerken’) en ben druk op zoek naar een baan in Engeland,

        Deze pagina heeft me in ieder geval al veel geholpen, stuk duidelijker dan de andere ‘werken in Engeland’ google resultaten, nogmaals bedankt hiervoor en ga zo door!

        1. Ah, Spannend! Heel veel succes! En erg leuk om te lezen dat je onze tips handig vond, daar doen het het ten slotte allemaal voor! Als je nog vragen hebt, dan horen we het graag. Groetjes Nienke

          1. Hi NIENKE ,
            Weet je mischien of de regels veranderd zijn met briksit ?
            Ik heb Nederlandse paspoort en ik wilde ook graag wonen in Londen als je iets weet over de nieuwe regels graag wil ik van je horen . En ik heb echt veel tips gelezen heel erg bedankt .
            Mvg
            Zinat

          2. Hi Zinat, op het moment zijn ze nog steeds in onderhandelingen om de nieuwe regels duidelijk te krijgen, dus helaas weten we nog niets hierover! Zodra er meer bekend is zullen we het artikel zeker updaten. Groetjes Nienke

  3. Wat een goede uitleg zeg! Duidelijk omschreven en alle links naar de verschillende sites zijn ook super handig!

    Dankjulliewel!!!

  4. Deze Blog is een superhandig hulpmiddel geweest voor onze dochter die inmiddel in Londen woont, werkt, een bankrekening en UK telefoonabonnenment heeft (tip: https://www.voxi.co.uk/ voor iedereen die voorlopig nog jonger is dan 30 jaar!)
    Het enige wat op dit moment nog rest is het krijgen van haar NIN en het vinden van een huisarts en tandarts. De aanvraag bij Job Centre loopt nog, en het zal nog enkele weken duren voordat ze haar nummer eindelijk krijgt.
    Het nog niet hebben van Een NIN was trouwens geen belemmering om de baan te krijgen. Blijkbaar zijn daar ook tijdelijke ‘escapes’ voor. Op haar eerste salarisstrookje wordt wel al NI A tax ingehouden (127 pond) dus hoop ik dat ze toch verzekerd is ondanks dat ze is uitgeschreven bij haar ziektekostenverzekeraar in NL en ze formeel nog geen NIN heeft….als iemand weet hoe dit precies weet horen wij dat graag.

    1. Hi Peter, wat ontzettend leuk om te horen dat we hebben kunnen helpen bij de voorbereiding! Bedankt ook voor de tip van het telefoonabonnement, die kenden we nog niet. Het antwoord op de verzekeringsvraag zou ik eigenlijk niet weten, maar wellicht heeft ze een reisverzekering die tot die tijd kan dekken? Wij hebben zelf pas uitgeschreven toen alles geregeld was om dit te voorkomen. Het zal wel goed komen, wij kregen de NIN redelijk snel. Heel veel succes en plezier voor je dochter gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.