Wat is het Verschil Tussen Groot Brittannië / Engeland / het Verenigd Koninkrijk? Eindelijk Duidelijkheid! || The London Tester

Wat is het Verschil Tussen Groot Brittannië / Engeland / het Verenigd Koninkrijk? Eindelijk Duidelijkheid!

Groot-Brittannië, Engeland, het Verenigd Koninkrijk… ach, het is allemaal hetzelfde …toch? Of niet?

The London Tester ging voor je op onderzoek en zocht de verschillen tussen wat de Britten zelf Great Britain, England en The United Kingdom noemen.

We hebben het op de basisschool allemaal ooit moeten leren bij Aardrijkskunde, maar wat is nu ook alweer precies het verschil tussen de verschillende geografische benamingen voor het eiland aan de andere kant van de Noordzee? 

Het kan soms verwarrend zijn, zeker omdat we de benamingen vaak een beetje door elkaar heen gebruiken, net hoe het uitkomt.

Maar geen nood, op mijn zoektocht kwam ik een geweldig filmpje tegen dat het je allemaal haarfijn uitlegt. Hoewel het op rap tempo gaat, en je waarschijnlijk aan het eind even op adem moet komen, heb ik nog geen andere bron gevonden die het zo duidelijk (en grappig!) aan je uitlegt.

Dus wacht niet langer en klik hier beneden op de video. Of als je meer van tekst bent, lees dan verder om precies te zien wat de verschillende benamingen allemaal inhouden.

 

VERSCHIL GROOT BRITTANNIË / ENGELAND / VERENIGD KONINKRIJK

 

Wat is het Verschil Tussen Groot Brittannië / Engeland / het Verenigd Koninkrijk? Eindelijk Duidelijkheid! || The London Tester

 

Bekijk de Video

 

Het Verenigd Koninkrijk / VK (The United Kingdom / UK)

De verwarring begint al bij het feit dat het Verenigd Koninkrijk niet één land is, maar een ‘Country of Countries’, oftewel: een ‘Land van Landen’.

Het bestaat namelijk uit de combinatie van vier gelijkwaardige en soevereine naties: Engeland (England), Wales (Wales), Schotland (Scotland) en Noord-Ierland (Northern Ireland).

Niet vreemd dus dat dit gebied officieel al sinds 1927 het ‘United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland’ heet: het ‘Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland’.

De inwoners van deze landen worden allemaal Britten genoemd, maar er is ook de onderverdeling in Engelsen (English), Welshmen (Welsh), Schotten (Scottish) en Noord-Ieren (Northern Irish) te maken.

Elk land heeft zijn eigen cultuur, taal (Scots Gaelic en Welsh) of dialecten, gewoontes, tradities en rituelen, feestdagen en zelfs een eigen vlag, maar ze hebben geen eigen paspoort, die is bij iedereen uit het Verenigd Koninkrijk.

LEUK FEITJE: Wist je dat hoewel alle landen in het Verenigd Koninkrijk Britse ponden als betaalmiddel hebben, in Schotland en Noord-Ierland verschillende bankbiljetten zijn? Je kunt hiermee in principe gewoon door het hele Verenigd Koninkrijk betalen, maar winkeleigenaren in Engeland en Wales hebben ook het recht deze biljetten te weigeren! Met je Euro kun je alleen in de Republiek Ierland betalen. 

 

Wat is het Verschil Tussen Groot Brittannië / Engeland / het Verenigd Koninkrijk? Eindelijk Duidelijkheid! || The London Tester

 

Groot-Brittannië (Great Britain)

Groot-Brittannië is met name een geografisch begrip en omvat de landen Engeland, Wales en Schotland.

Het is het grootste eiland binnen de Britse Eilanden (British Isles), maar er zijn ook een aantal kleinere omringende eilanden die bij Groot-Brittannië horen, zoals:

  • het Eiland Wight (Isle of Wight) – bij Engeland
  • het Eiland Anglesey (Isle of Anglesey) – bij Wales
  • de Hebriden (Hebrides) – bij Schotland
  • de Shetland Eilanden (Shetland Islands) – bij Schotland
  • de Orkneys Eilanden (Orkneys Islands) – bij Schotland
  • de Eilanden van de Clyde (Islands of the Clyde) – bij Schotland

De naam ‘Brittannië’ wordt voor het eerst door de Romeinen gebruikt , die het eiland ‘Britannia’ noemden. Later voegde men daar het woord ‘Groot-‘ (‘Great-‘) aan toe, om een onderscheid te maken tussen het Franse schiereiland ‘Bretagne’ (‘Brittany’). 

 

Wat is het Verschil Tussen Groot Brittannië / Engeland / het Verenigd Koninkrijk? Eindelijk Duidelijkheid! || The London Tester

 

Ierland (Ireland)

Een ander gebied dat bij de Britse eilanden hoort is Ierland, dat eigenlijk geen land is, maar een geografische aanduiding, net als dat Groot-Brittannië dat is.

Het eiland Ierland bevat namelijk twee landen: Noord-Ierland (Northern Ireland) en de Republiek Ierland (Republic of Ireland).  

 

Het Gemenebest van Naties (The Commonwealth Realm)

De landen Canada, Australië, Papua Nieuw-Guinea, Nieuw-Zeeland, Jamaica, de Solomon Eilanden, Belize, de Bahamas, Barbados, St. Lucia, St. Vincent & de Grenadinen, Grenada, Antigua & Barbuda, St. Kitts & Nevis en Tuvalu vallen allemaal onder het zogenaamde ‘Gemenebest (van Naties)‘, of in het Engels de Commonwealth (Realm) genoemd. 

Dit is een soevereine staat (die vroeger deel van het Britse rijk uitmaakte) waarin koningin Elizabeth II de regerende constitutionele monarch en staatshoofd is, al heeft ze binnen de landsgrenzen weinig bestuurlijke macht.

Alle 16 Gemenebest naties zijn lid van de Commonwealth of Nations, een intergouvernementele organisatie van 54 lidstaten. Elizabeth II staat hier aan het hoofd van.

 

Wat is het Verschil Tussen Groot Brittannië / Engeland / het Verenigd Koninkrijk? Eindelijk Duidelijkheid! || The London Tester

 

The Crown Dependencies

Het Eiland Man (Isle of Man) en de kanaaleilanden Jersey en Guernsey mogen met hun Engelse taal en Britse ponden dan erg Brits aandoen, ze vormen officieel een ‘Crown Dependency’: een autonome bezitting van de Britse kroon.

Het zijn dus niet zoals bij de Commonwealth onafhankelijke naties, maar hebben wel locale autonomie gekregen van de Britse Kroon en Brits staatsburgerschap van het Verenigd Koninkrijk, hoewel lokale wetten altijd overheerst kunnen worden. 

 

Brits Overzees Gebied (British Overseas Territory)

Gibraltar mag dan aan de zuidkust van Spanje liggen en de Falkland Eilanden (Falkland Islands) een afgelegen Zuid-Atlantische archipel, in de buurt van Argentinië, het gaat hier allebei om een ‘British Overseas Territory’, oftewel een Brits overzees gebied.

Vroeger heette dit de ‘Crown Colonies‘, de Kroonkolonies, en je kunt je voorstellen dat er in de geschiedenis, tot op de dag van vandaag, flink wat discussies en daarbij spanningen over deze gebieden zijn.  

Het zijn geen onafhankelijke naties geworden en hebben dus nog steeds militaire en soms financiële steun van het Verenigd Koninkrijk nodig. 

Overige Kroonkolonies zijn: Bermuda, de Kaaimaneilanden, de Turk & Caicos Eilanden, de British Virgineilanden, Akrotiri & Dhekelia, Anguilla, St. Helena, de Ascension Eilanden, Tristan da Cunha, Montserrat, het Brits-Indisch oceaan gebied, Zuid-Georgië en Zuid-Sandwicheilanden, Brits Antarctica en de Pitcairneilanden.

 

Wat is het Verschil Tussen Groot Brittannië / Engeland / het Verenigd Koninkrijk? Eindelijk Duidelijkheid! || The London Tester

 

En dan nog even dit…

Hoewel het Verenigd Koninkrijk internationaal gezien vaak als één land doorgaat, is dat (goh, verrassend), bij voetbal of rugby bijvoorbeeld niet het geval en speelt elk land afzonderlijk van elkaar.

Bij de Olympische Spelen komen de aparte landen dan weer niet zelf uit, maar gaan ze onder de noemer van Groot-Brittannië (‘Team GB‘).

Dit is eigenlijk raar, omdat ze officieel gezien als het Verenigd Koninkrijk aanwezig zijn! Sporters uit Noord-Ierland mogen altijd zelf beslissen of ze uit komen voor Ierland of voor het Verenigd Koninkrijk.

Het komt mij persoonlijk een beetje over als een groepje van drie pestende kinderen dat tegen het vierde kindje zegt: je mag wel met ons meedoen, maar dan heet ons clubje wel nog gewoon de ‘tommie-bobbie-sjonnie-club‘. Maar dat zal dan wel weer aan mij liggen. 

 

Delen / Bewaren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.