Hampton Court Palace Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester

Hampton Court Palace Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten!

Hampton Court is een 500-jaar oud koninklijk paleis dat een van de hoofdattracties in Engeland is vanwege de prachtige architectuur, geschiedenis, tuinen én omdat het een locatie in veel bekende films is. In dit artikel geven we antwoord op al je vragen over een bezoek aan Hampton Court Palace.
Wanneer is Hampton Court gebouwd?

Het oorspronkelijke Tudor-paleis op de locatie van wat we nu kennen als “Hampton Court Palace”, werd gebouwd in het begin van de 16e eeuw.

Wie is eigenaar van Hampton Court?

In 1989 werd het agentschap Historic Royal Palaces opgericht om te zorgen voor vijf van de koninklijke paleizen in Londen en omgeving: Tower of London, Hampton Court Palace, Banqueting House, Kensington Palace en Kew Palace.

In 1998 werden ze een onafhankelijke liefdadigheidsinstelling en hebben ze een contract met de Secretary of State om de paleizen te beheren. Dit betekent dat Hampton Court Palace, evenals de andere paleizen in de zorg van de Historic Royal Palace, allemaal eigendom zijn van The Queen ‘in Right of Crown‘. Zij houdt dus de paleizen in beheer voor de volgende monarch en heeft wettelijk gezien geen interesse in het verkopen, leasen of -gok ik zo- op de rommelmarkt leggen van de paleizen.

Wie heeft Hampton Court gebouwd?

Het paleis werd oorspronkelijk gebouwd voor kardinaal Thomas Wolsey, een favoriet van koning Henry VIII (Henry the 8th), die vanaf 1509 koning van Engeland was tot zijn dood in 1547. Wolsey wilde een groots gebouw creëren waar hij zowel de koning als het koninklijke hof kon huisvesten, maar ook monarchen uit heel Europa kon ontvangen.

Hampton Court Palace Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester

Hampton Court Palace Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester

Wie woont er in Hampton Court Palace?

Tegenwoordig woont niemand meer in het paleis, maar in 1529, toen kardinaal Wolsey uit de gunst viel, trok koning Henry de 8e naar binnen en begon hij de jaren erna flink aan het gebouw te werken om het uit te breiden. Samen met St James’s Palace (in Green Park in Londen), is het een van de slechts twee overgebleven paleizen uit de vele die eigendom waren van koning Henry VIII.

Door de jaren 1530 was Hampton Court niet alleen een paleis, maar ook een hotel, theater en een uitgebreid vrijetijdscomplex. Hij gebruikte het paleis dus echt om zijn macht en rijkdom te tonen met dure kunst, uitbundige banketten en een extravagant hofleven.

Misschien ben je ook een beetje bekend met enkele van de vele vrouwen van Henry VIII: Catherine of Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne of  Cleves, Catherine Howard en Catherine Parr.

Henry heeft alleen niet veel geluk gehad in zijn keuze voor vrouwen … en was ook niet erg aardig tegen de meesten, om heel eerlijk te zijn: hij scheidde van zijn eerste vrouw Catharina of Aragon (die eerst met zijn broer getrouwd was) toen ze geen zoon baarde. Hij verbande haar en verbood haar om verder ooit nog haar dochter Mary te zien, daarna liet hij vrouw Anna Boleyn executeren (nadat ook zij er niet in slaagde een mannelijke erfgenaam te produceren en naar verluidt zijn dood beraamde), toen stierf derde vrouw Jane Seymour na de geboorte van wat later de toekomstige koning Edward VI werd (er wordt gezegd dat haar geest nog steeds verschijnt op haar sterfdag, erg prettig allemaal), daarna kwam Anne of Cleves, een vrouw die hij al haatte toen hij haar voor het eerst ontmoette, daarna afkocht om vervolgens haastig met de 17-jarige Catherine Howard te trouwen… die hem vervolgens bedroog en daar ook gezellig voor werd geëxecuteerd (haar geest schijnt ook nog steeds rond te dolen in het paleis… en te schreeuwen om  genade. WAIT, WHAT?!) Oh en zijn laatste vrouw, Catherine Parr, zorgde voor een hevige strijd die drie jaar duurde over de identiteit van de kerk van Engeland. Gezellig allemaal dus. Hij had ook een onwettige zoon, als dat je op dit punt ook nog maar iets interesseert.

Tja, de eens knappe prins die Europa met zijn brein en uiterlijk imponeerde, stierf in 1547 op 55-jarige leeftijd in Whitehall Palace, met een dikke kop en de naam een behoorlijke ​​tiran te zijn geweest in zijn laatste jaren.

Een eeuw later, in 1689, toen William III en Mary II de troon bestegen, gaven ze Sir Christopher Wren de opdracht om op deze locatie een elegant nieuw barok paleis te bouwen. Toen het koningshuis in 1737 het pand verliet, kwamen de ‘arme aristocraten’ er pas binnen.

Koningin Victoria (die regeerde van 1837 tot haar dood in 1901) opende het paleis in 1838 voor het publiek.

Wat kun je zien in Hampton Court Palace?

Tegenwoordig is het paleis te bezoeken voor publiek en kun je onder andere de volgende hoogtepunten zien: Henry VIII keukens, The Chocolate Kitchen, The Great Hall, The Royal Tennis Court, Henry VIII’s apartments, diverse filmlocaties en natuurlijk de prachtige Hampton Court Palace Gardens, waar onder andere ook de Magic Garden, The Great Vine (grootste wijnrank ter wereld) en de Palace Maze (doolhof) te vinden is.

Je kunt hier de hele dag zoet zijn!

Hampton Court Palace Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester

Hampton Court Palace Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester

FACT SHEET 

Naam Attractie: Hampton Court Palace

Adres: Molesey, East Molesey KT8 9AU

Openingstijden: Maandag tot Zondag van 10:00 tot 18:00 in de zomer (29 maart – 03 november) en maandag tot zondag van 10:00 tot 16:30 in de winter (04 november – 27 maart). Laatste toegang tot het paleis is 17:00 in de zomer en 15:30 in de winter, voor het doolhof is dit 17:15 in de zomer en 15:45 in de winter. Het paleis is open elke dag, behalve 24-26 december.

Treinhalte: Hampton Court Palace

Entreeprijs: Tickets zijn rond de £24,70 / €28,50  voor volwassenen en £11,90 / €14,50 voor kinderen. Dit is inclusief toegang tot het paleis, het doolhof, de Magic Garden (Zomer) en ook volledig toegang tot alle tentoonstellingen, live historische spelen, een meertalige audio guide en activiteiten voor kinderen.

Officiële Website: www.hrp.org.uk/hampton-court-palace

Parkeren: Er is beperkte parkeergelegenheid bij Hampton Court Palace beschikbaar, maar tijdens drukke periodes adviseren ze om met het openbaar vervoer te komen. Parkeren op het terrein is £1,60 per uur en er zijn ook 9 invalidenparkeerplaatsen beschikbaar. Het paleis ligt aan de A308 en is goed aangegeven vanaf alle belangrijke lokale wegen. Volg de bruine borden die toeristische attracties aangeven in Engeland.

Openbaar Vervoer: De beste manier om naar Hampton Court te gaan is met de trein van London Waterloo Station naar Hampton Court Station. Vanaf het station is het dan nog maar 5 minuten lopen naar het paleis zelf (je steekt de brug over, dan zie je de poort gelijk). Treinen naar Hampton Court vertrekken elke 30 minuten en de trein stopt ook bij Vauxhall, Clapham Junction, Earlsfield, Wimbledon, Raynes Park, New Maldon, Berrylands, Surbiton en Thames Ditton. Het duurt in totaal ongeveer 35 minuten. Voor actuele tijden kijk je op: tfl.gov.uk/plan-a-journey.

Het station is in zone 6 van het Londense openbaar vervoer, wat betekent dat je je Oyster-kaart kunt gebruiken op treinen van Waterloo naar Hampton Court! Zo gemakkelijk en goedkoop! De beste tip voor buitenlandse reizigers is om een ​​Visitor Oyster Card te nemen. Deze kun je regelen voordat je op reis gaat, klaar om te gebruiken zodra je in Londen aankomt.

>> Bekijk de beste deals voor de Visitor Oyster Card >>

Boot naar Hampton Court: Misschien ook leuk om te doen: er gaan rivierboten tussen april en oktober naar Hampton Court! Ze hebben diensten tussen Richmond en Hampton Court, die ongeveer 2 uur duren. Het metrostation Richmond (District Line) ligt op 5-10 minuten lopen van de Richmond Pier. Je kunt ook gebruikmaken van de diensten van Westminster (duurt ongeveer 4 uur) en Kingston-upon-Thames (duurt ongeveer 45 minuten).

Meer informatie:

Kaart van Hampton Court: Op zoek naar een handige kaart van het Hampton Court paleis in Engeland en de tuinen? Hier kun je ze downloaden:

Hampton Court Paleis Kaart > Download Hier

Hampton Court Paleis Tuinen Kaart > Download Hier

Hampton Court Palace Bezoeken: Dit is alles dat je moet weten! || The London Tester

GOEDKOPE TICKETS

Wij zijn partners van de Visit Britain shop en daar kun je het volgende ticket met korting van tevoren reserveren:

  • Hampton Court Palace Tickets
    • EUR €28,50 (Volwassene 16-59) of EUR €14,50 (Kinderen 5-15). Kids onder de 5 jaar zijn gratis. Met 60+ of studentenkaart betaal je EUR €22,50. Een familieticket is EUR €70,50 (max. 2 volwassenen + 3 kinderen of 1 volwassene + 4 kinderen) of EUR €50,50 (1 volwassene met max. 3 kinderen).

KORTINGSPASSEN

Hampton Court Palace kun je gratis bezoeken als onderdeel van de volgende kortingspassen:

LEES ONZE REVIEW

binnenkort

BEKIJK ONZE VIDEO

binnenkort

IN DE BUURT

Attracties in de buurt van Hampton Court Palace zijn onder andere Richmond Park en KEW Gardens.

Disclaimer: Mijn bezoek aan Hampton Court UK, inclusief rondleiding, werd mij vriendelijk aangeboden door Royal Historic Palaces, ik betaalde voor mijn eigen vervoer!

Delen / Bewaren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.