Wat is Cider? (En Waarom Drinken We Dit in Nederland Nog Niet Massaal?) || The London Tester

Wat is Cider? (En Waarom Drinken We Dit in Nederland Nog Niet Massaal?)

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik sinds ik naar Australië reisde in 2006 en later zelfs verhuisde in 2011, helemaal gek ben van het drankje ‘Cider’. Ik ben niet zo’n bierliefhebber en de hele avond wijn drinken is meestal met mij ook niet zo’n goed idee, dus cider zat voor mij daar prima tussenin.

Ook hier in Engeland kan ik mijn geluk niet op, want hier in het Zuiden is cider, naast bier, echt overal te krijgen en wordt het hier ook veel geproduceerd. Het komt in alle soorten en maten en iedere keer als ik een nieuw merk of smaakje geprobeerd heb, haal ik het label van de fles en stop ik die in een plakboek. Ja, ik ben een hoarder, ik weet het.

Maar ik merkte al snel dat in Nederland de cider nog niet echt dezelfde status heeft als hier in Engeland en dat veel mensen ook niet zo goed weten wat het precies is.

Met merken zoals Jillz en Apple Bandit van Heineken (die wanhopig proberen de Nederlanders aan de cider te krijgen) lijkt er hier en daar wat interesse voor de cider gewekt te worden, dus ik dacht dat het wel eens tijd was om op The London Tester wat meer over cider te vertellen.

Misschien probeer je het een keer en kom je erachter dat je het net zo lekker vind als ik!

Disclaimer: Dit artikel heb ik geschreven uit mijn eigen passie voor cider, het is op geen enkele wijze gesponsord door een cider merk. Vergeet niet: onder de 18 geen alcohol en drink met mate! 

Wat is Cider? (En Waarom Drinken We Dit in Nederland Nog Niet Massaal?) || The London Tester

Wat is Cider Nou Eigenlijk?

Volgens Wikipedia is cider “een alcoholische drank die wordt gemaakt van het sap van vruchten, vooral appels, in principe zonder toevoeging van extra suiker.” Het wordt vaak vergeleken met bier, omdat je het meestal uit hetzelfde soort glas drinken (of uit een flesje) en het ziet er wel een beetje hetzelfde uit, maar eigenlijk is het meer een soort wijn die gemaakt is van appels.

Qua smaak is het ook veel zoeter dan bier en zit er geen bittere afdronk aan, iets dat ik zelf dus aan bier niet zo lekker vind. Als je cider in een glas schenkt, komt er verder ook geen kop schuim op, wat natuurlijk bij bier wel zo is.

Behalve hier in Engeland dan, daar schenken ze zowel bier als cider tot letterlijk aan de rand van het glas, wat mega-onhandig is, maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Wat is Cider? (En Waarom Drinken We Dit in Nederland Nog Niet Massaal?) || The London Tester

Hoe Wordt Cider Gemaakt?

Cider, Cidre, Sidra, Apfelwein, Ice Wine… Hoe het drankje ook genoemd wordt in de wereld, ciders worden in principe allemaal gemaakt van het verse sap van appels. Natuurlijk niet de appelsap die je bij het ontbijt misschien drinkt, want er wordt meer een bittere, suikerarme appelsoort gebruikt. Deze appels hebben een hoog tannine-gehalte en zijn meestal niet echt bedoeld om zo te eten.

Het type appel dat gebruikt wordt, kan ook de smaak van de cider veranderen. Zo is in Frankrijk de smaak van cider meer subtiel en fruitig, terwijl deze in Groot-Brittannië en Ierland meer robuust en stevig is.

Het maken van cider is een relatief makkelijk proces. De appels worden geplukt, gemalen (‘scratten‘) en de pulp (‘pommage‘) wordt in vaten gedaan waar het rustig kan fermenteren. Nadat het appelsap vergist is, moet dit ongeveer 3 maanden (tot wel 3 jaar!) rijpen voordat het gedronken wordt.

Het alcoholpercentage van ciders kan behoorlijk varieren, maar meestal hebben ciders tussen de 4% en 8.5% alcohol. Bepaalde merken uit de VS en Canada gaan zelfs tot 12%.

Wat is Cider? (En Waarom Drinken We Dit in Nederland Nog Niet Massaal?) || The London TesterEen hele oude manier om cider te maken!

Geschiedenis van de Cider

Wist je dat tot vrij recentelijk appels helemaal niet gegeten werden? Ze waren namelijk vaak veel te bitter! Dit doet mij denken aan de appelbomen die wij op onze volkstuin hebben staan, die kon je ook nooit gewoon zo eten en moesten altijd verwerkt worden tot bijvoorbeeld appelmoes… of cider dus, ah! Gemiste kans!

Wat men vroeger dus deed, was het sap uit de appels persen en deze vervolgens laten fermenteren tot alcohol. Het schijnt zelfs dat de farao’s in het oude Egypte al rond 1300 voor Christus al in de appelbomen hingen. Slimme jongens!

Of ze ook echt cider dronken weet men niet zeker, maar ze dronken wel bier, dus hoe ze moesten fermenteren was hen wel al bekend. In ieder geval is bekend dat de Romeinen rond 55 voor Christus zeker wel in aanraking met cider kwamen, toen ze de havens van de Britse eilanden binnenvoeren. Zoals met zoveel dingen die de Romeinen ontdekten, ging het verhaal al snel Europa rond en was ‘cider’ een begrip.

Uitgebreide Gids over Cider || The London Tester

Wat is het Verschil Tussen Cider uit Verschillende Landen?

Een groot verschil tussen de cider die in diverse landen gemaakt wordt, is de manier van alcoholische gisting. Bij de Britten, Ieren en Franssen is de drank bruisend door fermenterende kooldioxide te binden aan wijn (of het toevoegen van koolzuur aan de wijn bij de meer industrieel geproduceerde wijnen). In Frankrijk wordt erg hoge kwaliteit ‘cidre’ soms zelfs op dezelfde manier als champagne gemaakt, door gisting op de fles zelf.

In Duitsland laten ze het natuurlijke koolzuur uit de wijn ontsnappen, waardoor je een zogenaamde ‘stille’ wijn krijgt. Dit zag ik ook in Oviedo in Noord-Spanje, waar ze de cider (‘sidra‘) van heel hoog in de lucht in het glas uit de hand schonken, zodat er weer zuurstof bij de drank kwam en deze weer ‘tot leven’ kwam. Daar dronken ze vervolgens kleine beetjes cider als een soort shotje, want als je te lang wachtte was de koolzuur er weer af en werd de cider veel te bitter. Dit ritueel noemen ze ‘escansiar‘ en is ontzettend leuk om te bekijken onder het genot van een hapje!

Ook is er nog een onderscheid te maken in het type drinkglazen dat in de diverse landen voor het schenken van cider gebruikt wordt. Zo krijg je hier in Engeland alle cider in een ‘pint‘ glas geschonken met ijs erbij, maar zul je in Duitsland vaak cider uit een ‘Geripptes‘ glas krijgen, dat je kunt herkennen aan het ruitpatroon. In Frankrijk krijg je vaak een soort platte kommen om uit te drinken en in sommige plekken krijg je zelfs een aardewerken beker! Voor de wat meer fijnere ciders krijg je in Frankrijk vaak een wijnglas (dit zag ik in Canada ook, daar noemen ze het ook meer ‘Ice Wine‘, niet echt cider).

De glazen zijn wel allemaal vrij breed, omdat hierin de cider goed kan mengen met de zuurstof waardoor de aroma’s beter vrijkomen.

Cider? Wat is dat? || The London TesterCider uit Zuid-Afrika

Wat is Cider? (En Waarom Drinken We Dit in Nederland Nog Niet Massaal?) || The London Tester

Cider uit Wales, Sidra uit Spanje en Cidre uit Frankrijk

Wat is Cider? (En Waarom Drinken We Dit in Nederland Nog Niet Massaal?) || The London Tester

Cider uit Engeland

Wat Zijn Verschillende Soorten Ciders?

In plaats van appels worden er voor sommige ciders ook peren gebruikt. Dit is persoonlijk echt wel mijn favoriet! Eigenlijk gaat het dan om ‘Perenwijn‘ (NL), een ‘Perry‘ (UK) of een ‘Poiré‘ (Frankrijk).

Er zijn ook diverse ciders verkrijgbaar met andere fruitsoorten, zoals bessen, vlierbloesem, limoen of passievrucht. Hier moet je wel van houden, want ze kunnen behoorlijk zoet zijn.

Hoe Combineer je Cider met Eten?

Ben jij zo iemand die houdt van appelmoes bij het eten? Dan kun je je misschien voorstellen dat het drinken van cider bij dit soort gerechten ook goed zal passen. Bij een lekker stukje vlees (vooral varkensvlees past goed), bij de vis, de zuurkool stamppot, bij de barbecue, noem maar op!

Verder smaakt de cider goed bij kaas, fruittaarten, of gewoon een handje pinda’s in de kroeg. Natuurlijk heb je geen excuus nodig om van een glaasje cider te genieten, haha!

Alles over Cider || The London Tester

Cider in Australië, Cider in Amerika, Cider in Finland, Cider in Engeland

Dit wilde je altijd al weten over Cider || The London Tester

Cider in Ierland, Cider in Finland en Cider in Canada

Wat Zijn Nederlandse Cider Merken?

Ik dacht eigenlijk dat er maar twee Nederlandse cider merken waren, maar na een beetje research heb ik er veel meer gevonden, yeah! Ik heb ze nog niet zelf kunnen uitproberen, maar hier kun je meer informatie vinden:

Wat zijn Ierse & Britse Cider Merken?

Zoals je misschien weet zijn er ontzettend veel soorten Britse en Ierse cider merken, maar hier een aantal lekkere:

Over Bulmers kan er een beetje verwarring zijn, want er zijn namelijk twee soorten kwam ik pas sinds kort achter! “Bulmers Cider” is vernoemd naar de Britse cider maker H.P. Bulmer uit Hereford, Engeland, die zijn eigen Bulmers cider en ook de Strongbow cider maakt. Het bedrijf is in eigendom van Heineken International.

“Bulmers Irish Cider” is een cider van de Ierse C&C Group, die deze naam alleen binnen de Republiek Ierland voeren. In alle andere plekken van de wereld wordt het verkocht als “Magners”. Ahhh!!

Wat zijn nog meer Lekkere Ciders?

Verder vind ik zelf de volgende merken ciders erg lekker:

Wat is Cider? Meer Informatie!

Nog niet genoeg gehad? Kan me voorstellen 🙂 Hier heb je nog wat meer informatie over Cider:

Ik ben heel benieuwd of jij al van cider gehoord had en of je het al een keer geproefd hebt? Wat is jouw favoriet? Laat het me weten! Proost!

Delen / Bewaren:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.